☰ Menu

Alfreton Road, Underwood

My Clients had a clear view of what they wanted as their new home on a large plot. I worked closely with them to develop their brief, create design concepts, and a final design that ticked all the boxes. Deep roof overhangs, large internal rooms that link together and with the surrounding gardens, covered external sitting areas, and a large kitchen/living/dining area with vaulted ceilings provide a great family home. This will certainly be a stand out feature house in the town of Underwood.

12 Bank Hill

My Client wanted an ultra modern open plan house with cantilevered floors and double height spaces. They also wanted the house to visually and physically connected to their gardens and the countryside beyond. One of the Client requests was for a bespoke staircase that rose up through the double height space. With the help of a glass specialist, I’ve designed a stairs that will appear to defy gravity with the steps floating between two sheets of very strong structural glass.

The site is located adjacent to the village of Woodborough’s conservation area and so this was always going to be a challenge with the planning department.

I designed a home that ticked all their boxes and also negotiated the planning system to gain the planning consent my Clients need to turn their dream into a reality.

42 Bank Hill

Located in the Nottinghamshire Green Belt on the edge of Woodborough Village, this project involves the remodelling, refurbishment and extension of an existing house and attached outbuildings.

Due to its location in a Green Belt zone, careful consideration and negotiation was needed to be able to increase the habitable floor area above the 50% increase generally allowed over the original house floor area.

The result is a truly beautiful home.

Normanton on Trent

My brief was to create a ‘forever’ home that would provide my Clients and their family with a home that would last them for the rest of their days. I was asked to create a layout that was flooded with natural daylight. A layout that was open plan in nature but zoned so that each area had an identity. Sleeping accommodation was to be located on the first floor. But they also wanted a bedroom suite to the ground floor for guests and for themselves in their latter years.

My design incorporates all these desires and also takes full advantage of the views the site enjoys across open countryside and a large garden field where the Clients keep chickens, ducks and a selection of other animals.

The front of the site is accessed off a lane where the semi-private drive and garage is located. The rear of the site is private and has been fully opened up with glazing and full width door openings to connect the interior of the house to the garden and fields beyond.

Tippings Lane, Farnsfield

Designing a new home for a Client who is an engineer and an artist was always going to be a challenge…

​However, our collaboration has worked well and a beautiful home has been designed that connects with the garden areas, takes advantage of the sun’s path through the sky and fully provides their requirements for how they want to live in the house.

​Zones have been created inside that flow with the sun’s path and the time of day that the Client’s will be using those area, from early morning sun to the office and day lounge, to late evening sun to the evening lounge and external patio areas accessed via fully opening folding sliding doors.

​A simple palette of timber cladding and brick with strong shapes creates a composition which is both contemporary and soft with low maintenance requirements.

Wingfield Road

This three storey house replaces an existing bungalow that sits on a North-South orientated plot. A recent housing development located some 70m away to the south of the plot on lower land blocked views to the open Derbyshire countryside. I developed the design to reinstate these views from the first and second floor levels. A south facing balcony to the Master bedroom is also provided to take full advantage of the beautiful countryside views.

The kitchen and day-lounge is located in a single storey side annex with full height vaulted ceilings and a three storey high entrance area creates volume and an expansive feeling of space. A corner of the kitchen/day lounge fully opens up with the use of folding sliding doors to provide uninterrupted access and views to the garden and covered patio area which has an external fire/BBQ area.

Victoria Crescent

Located in a conservation area, it is important that new development does not harm the character of the area. Careful consideration was taken to create a modern ground floor extension and ancillary out-buildings which were either concealed from the public domain, or presented an appearance that was in-keeping with the area. It was also decided that to create more upper level bedroom space, the attic would be converted without the use of dormer windows which would affect the shape of the existing roof.

The South facing rear garden has been connected to the house via a very contemporary side extension which has large glazed patio doors. This area will form the heart of the living accommodation with the lounge/dining/kitchen areas flowing from the existing house, into the extension, and out onto the patio and garden beyond. The front entrance has also been relocated to bring people into the centre of the house. This opens up the ground floor layout and allows the rather grand central staircase to be major focal point.

Ancillary accommodation is also created on the location of an existing garage to provide a home study and gymnasium area which face out onto the private rear garden.

Claremont Avenue

Due to multiple historic extensions, the existing house was rather jumbled up with little clarity to it’s appearnce. My design has unified and modernised the house’s appearance to create a home that the Clients can be proud of. Internal alterations are also being done to provide a much more usable layout for modern living.

Willow Brook – Keyworth

We visited this house long before our Client’s purchased it so that we could assess whether it could be modernised and extended to provide them with the family home they dreamed of. It could.

The front entrance is being relocated to the existing gable to create a far more spacious and dramatic welcome home feeling. The rear is being extended to provide a substantial amount of open plan ground floor living space. Three new bedrooms are located to the first floor with the master bedroom having a walk-in wardrobe and en-suite shower room.

Part of the brief was to modernise the building in a sensitive manner so that it remained understated when viewed from the street. The real WOW factor starts when you open the front door and continues through to the large rear garden where the pitched roof extensions can be viewed.

Main Street – Woodborough

My Clients asked me to create something special to the rear of their beautifully decorated and appointed house which is located in a conservation area.

Here, I’ve taken the existing lead clad pyramid roof structure and repeated it. Placed a frameless pitched roof light in between. I’ve then framed the area with solid Oak beams and posts with fully glazed infills to create visual strength, order and visual/physical connection between the interior and exterior spaces. Finally, the rear elevation is to have all it’s existing windows replaced with aluminium framed double glazing. The existing brick is also to be finished in a low maintenance through colour white render.

The effect will be to create a completely modernised rear appearance with additional internal floor area to the open plan kitchen/ dining/ day lounge area.

Lambley Lane 3

This project involves the recladding and an additional storey extension to an existing bungalow. Located in a Green Belt zone, there are restrictions to the area / volume increase to the original building permitable under the Planning Policies covering Green Belts. We put a case forward for an increase in area that was greater than that allowance and successfully gained planning consent.

This project involves the complete modernisation of a traditional red brick bungalow. The transformation will create a contemporary family home with 5 bedrooms, en-suites, a walk-in wardrobe, a snug, a home study, and a large open plan kitchen / dining / living area with views over the open countryside surrounding the property. Accessed from the first floor master bedroom, a balcony is included which will provide spectacular views across the country side and also a shaded cover to an area linking the garden to the ground floor living area. An existing modern conservatory and front porch has been retained and integrated into the design.

Lambley Lane 2

Our Clients had just bought this property when the cold winter weather descended. One winter was enough and they decided the house needed renovating and remodelling to create a warm and inspiring home.

The house will be over clad with insulated render and the existing plan reorganised to connect with their substantial garden which is located to the South. Unfortunately, the existing first floor accommodation only looks to the North so some major changes where required here. We plan to flip the bedrooms over and create two contemporary dormer windows and a feature glazed gable that will over look their garden and allow sunlight into their home.

Magnolia House Annex

After remodelling and extending our Clients house a few years ago, they have now asked us to design a annex extension for them to be able to look after a elderly member of their family.

We designed an integrated structure which replaced an old conservatory to the side of the house. A key element of the design was to create an extension that was sympathetic to the main house in appearance and form, and not simply a bolt-on box. We achieved this by using the same pallet of materials and geometries. The extension was broken down into elements so that the pitched roof line wasn’t too high and so that the structure had it’s own strength. An existing Wisteria plant will be trained to grow over an Oak pergola structure at the front of the extension.

The result is an annex that is both integrated and sympathetic to the house while and forming a strong addition to it.

Drury Park

For this project, I was asked to remodel a 1980’s bungalow to create a home that is an attractive welcome home from the front, and opened up to the rear so that the views over the river and countryside can be enjoyed.

Internally, walls were removed to create an open plan kitchen/living/dining zone with separate rooms for a utility, pantry and watching sports television programs. Decking to the rear of the house will be level with the internal floor level so a seamless link between the interior and exterior can be enjoyed through the large folding sliding doors.

Pine Lodge, East Leek

Located in a secluded plot with a large south facing rear garden, my Client’s asked me to reinvent this dormer bungalow to provide modern living open plan ground floor accommodation and larger bedrooms to the first floor.

By reconfiguring the roof on top of the original ground floor walls, a series of gables were created to give the house a strongly defined character. Balconies and a roof terrace to the master bedroom on the south elevation creates great places to sit and connect with the garden from the first floor.

The roof to the garage was also altered so that a home office is created with a staircase internally linking the office back to the house.

The existing and new walls will were finished in through-colour render, timber cladding and Oak frames to create a home that looks brand new and very smart.

Cropwell Bishop

The owners of this beautiful Victorian house wanted to reconfigure the internal kitchen space and create a modern and contemporary extension for the family to enjoy.

The key design requirement was to connect the house with their enclosed garden in as light and transparent a manner as possible. So with some early input from a structural engineer, I designed a glass-walled extension with only one small section of wall to hang the TV on.

An extended roof overhang is located over the south facing glass patio door elevation to provide solar shading to the interior on the hot summer days we occasionally get. The metal trimmed roof is also extended over the existing rear door to provide a porch area and to tie the extension back to the original house.

Low energy down lighters are located in the roof overhang to the 3 sides of the extension so that the building sparkles even on our long winter evenings.

Willowbank

This project involves the complete internal and external renovation on an existing bungalow to create a modern and functional home for our Clients.

Internally, the central area of the layout is being opened up to create better linkages between the rooms and to create a spacious entrance hall with a new full height porch. The gardens to the front and rear are being connected to the house by creating an orangery off the main living room to the front and wide folding sliding doors to the rear.

A side extension will provide an en-suite to the master bedroom and a rear side extension will relocate the central utility room to remove noise and create more space internally. The whole house will be over clad with insulated render and timber cladding to create a warm and damp free home.

A timber clad garden pod is also being created to provide a home office, garden room and a place for their children to do their school studies.

Hollies Drive

Purchased as a final home for retirement, my Clients wanted to modernise this dormer bungalow to provide a home that was functional, aspirational and low maintenance.

The warmth of sunlight and natural lighting to the interior were important factors so the internal room locations where carefully considered and an angled rear extension designed to capture the late evening sun. A simple pallet of through-colour render, untreated timber cladding which will naturally silver, and large areas of glass will help to achieve their requirements. A new entrance to the front of the house with reshaped windows and cladding creates a far more contemporary home, providing a more welcoming approach home and far more presence on the street.

Carnaby Close

Initially, my Clients were unsure about what could be done to open up their house and make it more family friendly. After a couple of design meetings, a plan and form was developed that achieved all their aspirations for how they wanted to live in the house.

By using natural materials such as stone and timber, a contemporary addition to this regular house has been designed. Light will flood into the interior via roof lights and high level strip windows that give the impression that the roof is floating above the walls. A deep roof over hang has been incorporated to shade the interior from direct sunlight to avoid over heating. The roof over hang also acts as a shelter to the veranda for the clients to sit outside even on rainy days. Internally, the rear and an internal wall was removed to open up the interior of the house and link it with the extension and the garden to the south.

Oak Field

A contemporary house hidden away from view in a wood full of oak trees sounds like the ideal location to live. And it is. A farming family wanted a new home that they could move into on their land in the green hills of Wales. With beautiful views across the valley, the design opens up the front and rear elevations with almost complete floor to roof glazing and a double height internal space that makes the inside and outside visually feel like one space.

Locally sourced natural materials are used to help make the house blend and age with it’s natural habitat. The layout is split into three zones. One for living, one for sleeping and one for circulation that links the other two together

Environmental design is close to their hearts and so a ground source heat pump is being integrated to provide all their hot water and heating requirements. A local natural spring will also provide water.

Scout Hut

As a second phase development to the The Knoll project, we were commissioned to convert an out building that historically had been the centre for the local scouts and cubs. The out building is to be converted to provide ancillary accommodation to the main house for guests and family to stay on an occasional basis.

To create the spaces required, two of the existing trusses have been strengthened to allow the bottom ties to be removed to create head height to a raised level bedroom which has athe integral garage located below. The remainder of the accommodation is full height to expose the timber trusses and create volume. Reflecting the location existing trusses, the external wall has been opened up and large panels of oak framed glass inserted to bring light into and views out of the interior. By carefully considering design choices, this project is being done under Permitted Development Rights which means the Client could start the refurbishment straight away.

"My wife and I had some vague ideas of what we wanted, however, the expertise, creativity, and knowledge provided by John Morris have transformed our brief into the vision of a dream home." 

- Richard Mitchell, Ealing

" It was the first time that we have used an architect and we found that the use of John's services was paid back both in terms of the savings that he was able to identify through excellent contacts and helpful advice as well as the added value for the house. It also helped us avoid making expensive mistakes through a piecemeal approach." 

- Martin & Lyndsey Done, Gunthorpe

"John Morris Architects was one of three architects we found on the internet. After a couple of meetings with each of them and John's initial concept design, we found it very easy to make our choice. I would recommend John Morris architects to anybody and would love to work with John on another job in the future." 

-Simon & Sharon Moss, Nottingham

Request a consultation
John Morris Architects is an award-winning Nottingham-based architectural studio, offering contemporary residential architectural services throughout Nottinghamshire and surrounding areas.
Stay Updated
Contact Me Today